Oppheimsåsen

 - hyttefelt med varige verdier 

 

Torpoåsen i Ål kommune

Torpoåsen utgjør området øst i Ål kommune, nord for riksvei 7, og grenser i øst mot Gol og i nord mot Hemsedal. I hjertet av Torpoåsen ligger Oppheimsåsen. Et  hyttefelt i noe av det mest spennende høyfjellsterrenget Hallingdal kan fremvise.

Med historiens erfaringer i sekken skal vi skape nye fortellinger sammen.
— Oppheimsåsen hyttefelt

Høyfjellet er snø, ski, aking, bålkos, kakao, appelsin, fotturer, fiske, bading i friskt fjellvann, sykkelturer, moltemyrer, ryper, lemen, orrfugl i morgendisen på myra i mai, og mye, mye mer. Kort sagt, fjellet er aktivitet og opplevelser året rundt. 

Oppheimsåsen er utgangspunktet for enhver aktivitet i fjellet, sommer, høst, vinter og vår. 

Husker du hvordan det var å komme til fjells da du var liten? Den følelsen du fikk da du åpnet bildøren og tok inn den rene, klare luften i fulle drag etter bilturen, småkranglende med søsken og støtt irettesatt av mor og far. Overgangen fra den trange bilkupeen til det store, åpne landskapet. Den følelsen du fikk i det du snublet ut på tunet foran den gamle familiehytta. Der gresset var litt grønnere, luften renere, utsikten uendelig vakker og lekeområdene frie for gjerder og stengsler i noen form. Akkurat sånn er det å komme til Oppheimsåsen.

TOMTENE

AKTIVITETER

SAMARBEIDSPARTNERE

fallback_framside.jpeg

 

 

 

Hyttefeltet

- store solrike tomter 

Tomtene ligger solrikt til, sør-vestvendt med Hallingdals signalfjell, Hallingskarvet, midt imot. Reineskarvet, Lauvdalsbrea, Blåbergi, Såta og Grytingene danner en skjermende fjellrekke mot nord og innbyr til flotte turopplevelser året rundt. 

Her på Oppheimsåsen ønsker vi at hytta skal være et sted du kommer hjem til. Hvor du ser frem til å møte hyttenaboen, hvor fellesskapet står sterkt og hvor skileikområder og akebakker blir naturlige møteplasser.

 

 

 

Bygda Oppheim

- en levende landbruksbygd

I Bygdeboka for Ål i Hallingdal står det at Opheim (eldre skrivemåte) er et heim-navn som skriver seg helt tilbake fra 600-tallet e.K. 

Oppheim er ei bygd som ligger på nordsiden av dalen i Ål kommune. Veien slynger seg i hårnålssvinger oppover lia fra Torpo, og det meste av Oppheimsbygda ligger i bratt sørhelling.

Elva Lya renner gjennom bygda og ut i Hallingdalelva ved Torpo. 

Hovednæringen i bygda er landbruk, samt en del skogsdrift og hytteutleie. Til bygda hører setrene nordover i retning Hemsedal, blant annet Helsingset, Langeset, Nystølene og Oppheimstølene. På Oppeimsstølene drives det fortsatt med aktiv stølsdrift. 

Bygda Oppheim kan spores tilbake til år 600 e.K. Naturen har hele tiden vært kilden til næring. Vi har tro på å skape varige verdier her i Oppheim.

 

Bygda Oppheimsåsen er en svært aktiv landbruksbygd. Til sammen produsere vi i Oppheimsbygda:

  • 1.000.000 liter mjølk.

  • 50.000 kg  med biff og storfeslakt.

  • 25.000 kg med pinnekjøtt og lammeslakt.

  • Vi høster ca. 3600 rundballer pr år.

  • Vi kjører ut 2500 m3 med husdyrgjødsel pr år.

Utbyggere.jpg

 

Grunneiere

På Oppheimsåsen har vi bestemt oss for å sette av 5% av inntektene fra hvert tomtesalg til en videreutvikling av grønn infrastruktur i området. Vi er fryktelig stolte av hva Torpoåsen og Oppheimsåsen har å tilby i dag. Samtidig vet vi som bønder og forvaltere av inn og utmark at ingenting gjør seg selv.

Løyper, stier, akebakker, fellesplasser osv. må vedlikeholdes og nye tider vil vise nye behov. Ved å opprette et fond for videreutvikling av grønn infrastruktur sikrer vi at de nye behov kan innfris og at de etablerte tilbud vil forbli godt vedlikeholdt. 

Vi er tilsammen 11 grunneiere: 

  • John Håkon Slåtten - Melkebonde

  • Torgeir Jorde - Melkebonde

  • Øyvind Løstegård - Melkebonde

  • Magnus Haugo - Tømrer

  • Ola Hefte - Melkebonde

  • Gerd opheim berg og Gisle Berg - Sauebonde

  • Ole Hefte- Melkebonde

  • Kari og Sverre Haugen - Ammekubonde

  • Tore Hagen - Melkebonde

  • Lars Eivind Haugo -Sauebonde

  • Sjur Søndrål - Sauebonde

Kart over Oppheimsåsen

- her finner du OPPHEIMSÅSEN